CORNELL UNIVERSITY DESIGN STUDIO

SPRING 2015 - ITHACA, NY

PROFESSORS - JIM WILLIAMSON & LORENA DEL RIO

TEACHING ASSISTANT - ANDREW FU

PROJECT BRIEF - FAMILY CEMETERY

 

 

PHASE 1: DOCUMENTATION

sketch.jpg
 
 
 
JT00002891_12423_atari.jpg

MACHIYA HOUSE

VERNACULAR HOUSE TYPOLOGY
KYOTO, JAPAN

 

 

 
 
 
Perspective.jpg

T-House

ARCHITECT - SIMON UNGERS
WILTON, NY

 
 

 

PHASE 2: ANALYSIS 

 

 
 

 

MACHIYA HOUSE

SHIFTING & SLIDING

 

T-HOUSE

XYZ

 

 

 

PHASE 3: HYBRIDIZATION

 
 
 

 

PHASE 4: ARCHITECTURAL PROPOSAL

 
 
 

FAMILY CEMETARY

 

My final architectural proposal creates a duality between the living and the deceased through the transition between interior and exterior spaces. The cemetery contains a predetermined circulation path organized around the garden space, creating constant glimpses of the garden, but not allowing the occupant to enter until they are ready to leave.

 

The light and airy exterior environment of the living world falls into deep contrast when one enters the world of the deceased, embedded in the cliff face.  As one moves further and further into the cliff, the ground begins to gently step upwards, signifying the entrance into a more important space while simultaneously enhancing the feeling of a heavier and darker atmosphere as the solid rock ceiling looms overhead.

 
 

When one is prepared to exit the space they are finally presented with the opportunity to descend into the garden. Occupied with a canopy of trees, the garden mirrors the place of rest located within the cliff, completing the sense of duality through the inital entry and exit of the cemetery.

Once emerging and being reborn into the exterior world, one ascends to the second floor meditative space. As the second floor has been rotated and oriented 90°, it contrasts the first floor and makes use of sliding screen doors to open up views into and out of the cemetery.  

 
bta33_FN_Plan&Section_01.jpg